Promocija projekta virtualne stvarnosti Bibliobus 2

Culex - Novosti - Promocija projekta virtualne stvarnosti Bibliobus 2

Nastavak uspješne suradnje između VSŽ i Culex-a

U Lovačkom domu „Kunjevci“ predstavljen je program razvojnog projekta „Virtualna stvarnost u Bibliobusu 2“ koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemske županije i Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci. Projekt je namijenjen učenicima osnovnih škola, a provodit će se putem edukativnih radionica, uz korištenje tehnologije za virtualnu stvarnost, u svim narodnim knjižnicama i osnovnim školama županije te u Bibliobusu koji obilazi područne škole smještene u manjim ruralnim područjima. VR (Virtual Reality) tehnologija u ovom projektu simulira, na poučan i djeci zanimljiv način, sadržaje vezane za Vukovarsko-srijemsku županiju iz područja kulture, znanosti, povijesti, zemljopisa, sporta i brojnih drugih. Izradu virtualnog svijeta i pripremu sadržaja za aplikaciju osmislila je tvrtka Culex d.o.o. XR Studio iz Osijeka koja je pri kreiranju ovog projekta surađivala s knjižničarima i djelatnicima županije.

„Iznimno nam je drago što je Slavonija započela virtualnu edukaciju i svojevrsnu revoluciju u obrazovanju, najprije s projektom Bibliobus 1, a sada i sa nastavkom – Bibliobus 2. Stariji korisnici možda i nisu dovoljno dobro upoznati s mogućnostima VR tehnologije, no primijetili smo kako mlađe generacije izuzetno dobro prihvaćaju učenje na interaktivan način te brže savladavaju gradivo koje im se prezentira na njima prihvatljivim platformama i tehnologijama. Ovo je samo početak revolucije u obrazovanju, koja će se kroz nekoliko godina proširiti po cijeloj Hrvatskoj, a mi možemo reći kako smo predvodnici pozitivnih trendova.“ – Darko Bilandžić, voditelj marketinga tvrtke Culex.

Aplikacija se može koristiti u zatvorenim i otvorenim prostorima, za rad je poželjan slobodan prostor za kretanje, ali nije nužan. Scena virtualne stvarnosti se odnosi na pojedinačnu 3D multimedijsku interpretaciju specificirane tematike kroz sustav virtualne stvarnosti te sadrži interaktivni dio kroz dva priložena upravljača i omogućuje korisniku rad s objektima unutar same scene.

„Vjerujemo da je svaka simulacija virtualne ili proširene stvarnosti, bilo interaktivna ili pasivna jedan veliki doprinos za sve trenutne i buduće naraštaje. Komponenta ove tehnologije kako u edukacijskom tako i u turističkom a i ostalim sektorima omogućuje neusporedivo kvalitetniji oblik pružanja i nadogradnje već postojećih informacija te pospješuje razumijevanje sadržaja. Bibliobus 1 simulacija se pokazala izuzetno uspješnom u motiviranju školaraca za usvajanje gradiva o vukovarsko-srijemskoj županiji te smo jako ponosni što je Bibliobus 2 tehnološki, grafički i interaktivno naprednija simulacija kako bi pružila još jednu dimenziju više u postizanju što kvalitetnijeg prijenosa informacija i razumijevanja. Svemu tome se dodaje razina znatiželje, istraživanja i zabave. Za izradu ove interaktivne simulacije smo koristili Oculus Quest uređaje a modele i simulirani/interaktivni dio smo izradili unutar tvrtke.“ – Direktor Culexa Mario Mikić-Vučak.

Ovo je još jedan od uspješnih projekata koje smo odradili na području Vukovarsko-srijemske županije.

Podijeli:

Ostavite komentar

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this