VR i AR tehnologija redefinira pojam spomenika

Culex - Miješana Stvarnost (MR) - VR i AR tehnologija redefinira pojam spomenika
tehnologija_produžena_stvarnost

Kroz tisućljeća zapisane povijesti do razvoja digitalnih tehnologija kakvu danas poznajemo, ljudi su imali potrebu obilježavanja važnih događaja koji su utjecali na njihove živote. Iako se spomenici diljem svijeta funkcionalno i stilski razlikuju ovisno o geografskom položaju, prevladavajućoj kulturi ili starosti, svrha izgradnje je u većini slučajeva slična.

Cilj izgradnje najčešće je bilo odavanje počasti, slavlje postignuća ili jednostavno očuvanje uspomene na određenu osobu, povijesni događaj ili kulturalno nasljeđe. Posredno, spomenici su omogućili ljudima retrospektivan pogled na vlastito povijesno djelovanje, te naknadnu analizu uzroka i posljedica koje je duh određenog vremena ostavio kako bi izbjegli pogreške iz povijesti.

Virtualizacija svijeta oko nas

U ranoj fazi istraživanja i razvoja digitalnih oblika stvarnosti, najveći domet  su bile virtualne šetnje i pogled na virtualni prostor od 360°, s proširenim Google Maps i Google Earth uslugom kao pionirskom aplikacijom na tom području, usprkos tome što je bila namijena za pružanje drugačije usluge.

Iako je u početku interaktivnost virtualne stvarnosti bila ograničena na kretanje po unaprijed definiranim pravcima, pokazala je smjer u kojem će se razvoj tehnologije kretati. Čak i s tim ograničenjima, virtualne šetnje stekle su široku popularnost jer su omogućile široj populaciji doživljaj posjeta svjetskim znamenitostima poput Akropole, muzeja Louvre, piramida u Gizi, te prirodnim lokalitetima poput Velikog koraljnog grebena ili Mt. Everesta.

Povod za aktivnu globalnu virtualizaciju povijesnih spomenika i znamenitosti bila je destrukcija povijesnog muzeja u Mosulu, Irak početkom 2015. U akciji terorističke organizacije ISIS, uništene stotine umjetničkih i povijesno znamenitih predmeta od kojih su neki datirali iz doba drevne Mezopotamije. Direktni rezultat akcije bio je “RecoVR Mosul – Collective Reconstruction”, crowdfunding projekt koji je virtualno rekreirao uništene predmete. REKREI  je nastavak Projekta Mosul, kojem je cilj stvaranje virtualnog muzeja u kojem bi zavedeno bilo svjetsko antropološko i kulturalno nasljeđe. Cilj je očuvanje drevnih svjedoka povijesti u slučaju prirodnih ili ljudskim djelovanjem uzrokovanih katastrofa poput destrukcije Mosula, razornih potresa u Nepalu, opsade Palmyrie, požara u Californiji i ostalim opasnostima.

Spomenici budućnosti

“Fast forward” u 2019. godinu dovodi nas u predvorje 4. industrijske revolucije. Tehnologije temeljene na produženoj stvarnosti (XR): virtualna (VR)proširena (AR) i miješana (MR) stvarnost ostvaruju eksponencijalnu integraciju digitalnog sadržaja u svakodnevni život. Uz efektivnu eliminaciju vremenskog ograničenja, financijskih troškova, nesnosnih gužvi i ostalih poteškoća koje mogu proizaći iz stvarnog putovanja, posjet virtualnim spomenicima nudi i visoku razinu potencijala za kreiranje dodatnih vrijednosti koje bi obogatile naš proizvod ili uslugu. Komparativne prednosti ostvarive pomoću AR tehnologija, pogotovo u turističkoj industriji, su trenutno nemjerljive.

Ukoliko se fokusiramo na vlastito okruženje, zamjetan je trend rasta korisnika usluga virtualne i proširene stvarnosti među javnim i državnim institucijama, turističkim zajednicama ali i među specijaliziranim udrugama za očuvanje kulturalnog nasljeđa te zainteresiranim privatnim korisnicima.

Svijest o potrebi fokusiranja na budućnost i na rješenja umjesto na poteškoće napokon se može primjetiti u širem hrvatskom gospodarskom okruženju. Interakcija s virtualnim okruženjem donosi mogućnosti pružanja dodatnih sadržaja koji obogaćuju korisnikov “doživljaj” i zadovoljstvo uslugom. Slijedeći najnovije trendove, u Culexu smo odlučili premijerno predstaviti paletu usluga u vlastitoj okolini. Dosadašnja suradnja s turističkom zajednicom Vukovarsko-srijemske županije rezultirale je realizacijom projekata proširene stvarnosti VSŽ-AR, VICTour, Bibliobusa te desetominutnom VR simulacijom leta avionom u Memorijalnom centru Vukovar.

Galerija 1.

 

Nenametljivost i lako korištenje AR tehnologija pomoću mobilnih uređaje omogućava implementaciju i preuzimanje usluga gotovo bez prostornih ograničenja. Daljnim razvojem i širenjem 5G mreže i infrastrukture, AR usluge postati će standardni dio svakodnevnog života, dok će puna VR turistička iskustva biti rezervirana za putovanja u svemir i slično. Svjetski tehnološki razvoj 2019. biti će usmjeren na međudjelovanje i pojednostavljivanje XR tehnologija, a istinske efekte ovog vremenskog razdoblja vjerojatno ćemo detaljno analizirati tijekom sljedećeg desetljeća.

 

Poprati:

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this