Google Earth VR, nov način otkrivanja našeg planeta

Culex - Virtualna Stvarnost (VR) - Google Earth VR, nov način otkrivanja našeg planeta

Od danas je dostupan Google Earth VR, jedan potpuno nov način otkrivanja našeg planeta. Aplikacija je dostupna besplatno na Steamu, i radi na HTC Vive konzoli.

Ne tako davne 2001. godine, Google nas je sve zadivio aplikacijom Google Earth, mogućnošću prebacivanja s jednog mjesta na drugo, istraživanja mjesta koja do tada nismo vidjeli, te detaljima koji su nam do tada bili nepojmljivi. Petnaest godina poslije, Google je opet zadivio široke mase predstavivši svoju novu VR aplikaciju „Earth VR“. Ovaj puta Earth više nije desktop aplikacija nego aplikacija u kojoj je cijela Zemlja model, koji možemo zumirati, odzumirati ili se prebacivati s mjesta na mjesto, unutar svog HTC Vive headseta.

Mogućnosti koje pruža ova nova i zanimljiva tehnologija oduševljavaju. Nađite se u fotorealističnim dijelovima San Francisca, New Yorka, Londona ili pogledajte Eiffelov toranj iz blizine, kao nikada do sada. Aplikacija je dostupna besplatno, a njezine mogućnosti su nevjerojatne. Earth VR dopušta da dotaknete i istražite nevjerojatnu bazu podataka, satelitske snimke visoke rezolucije, zračne fotografije, fotogrametrijske rekreacije gradova, i sve to unutar jedne aplikacije i na jednom modelu Zemlje.

Aplikacija je odrađena vrlo dobro, i potpuno je prilagođena virtualnoj realnosti. Na početku se Zemlja nalazi ispred vas, te ju možete polako uz pomoć kontrolera zumirati. Kako joj se približavate, pojavljuju se granice izemđu država, kada se još približite pojavljuju se veći gradovi. Također možete promijeniti i „perspektivu“. Naime dok se približavate, nalazite se u horizontalnom položaju, a kada ste dovoljno blizu onome što želite istražiti možete se prebaciti u vertikalan položaj, te se prošetati zanimljivim mjestima kao da ste div, možete vidjeti poznata mjesta iz potpuno drugačije perspektive.

Također, pažnja nije posvećena samo gradovima i urbanim sredinama. Neki nacionalni parkovi, te prirodne znamenitosti rađene su i modelirane posebno, kako bi ugođaj bio potpun, a svaki dio na svom mjestu.

Google je napravio velik i zahtjevan posao, pošto ovo nije demo već potpuna aplikacija za virtualnu realnost odnosno HTC Vive headset. Veseli što je već najavljeno kako će kompanija raditi na daljnjem razvoju softvera i baze podataka. Aplikacija je dostupna i u poslovnici VR Osijek, posjetite nas i upoznajte svoj planet.

Podijeli:

Ostavite komentar

Poprati:

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this