HTC i Intel rade na novom wireless rješenju

Culex - Culex - HTC i Intel rade na novom wireless rješenju

HTC je najavio kako uz TPCAST bežični dodatak za Vive, rade i sa Intelom na WiGig bežičnom rješenju te nastoje naći još partnera s kojima bi radili na budućim idejama.

Čini se kako HTC ulaže sve kako bi osigurali dobru bežičnu potporu za svoj Vive te kako bi se riješili neugodnih kablova. Nevezano uz razvoj i implementaciju uskoro-izlazećeg TPCASTbežičnog rješenja, HTC je na CES konferenciji najavio da poluvodički gigant Intel također radi na vlastitom wireless rješenju baziranom na drukčijem protokolu.

Oba rješenja, TPCAST i Intelovo koriste 60GHz vezu za prijenos kompresiranog videa i ostalih izlazno/ulaznih podataka između računala i headseta. TPCAST radi sa „WirelessHD“ standardom, dok će se Intel razvijati u skladu sa WiGig standardom.

WiGig (Intelovo rješenje) je kako i samo ime kaže „Wireless multi-gigabit“ mrežni standard, kojidramatično povećava pojasnu širinu preko standardnog WiFi-ja na manje udaljenosti. Zapravo, WiGig je skraćenica organizacije „Wireless Gigabit Alliance“ koja je pomogla definirati IEEE 802.11 60GHz standard. Cilj je bio vrlo visoko pojasno područje, kao što je dostavljanje velikih, nekompresiranih video i audio datoteka. Ipak, korisnici su ograničeni malim dometom i slabim prolaskom kroz zidove. Tehnologija je kompatibilna sa 802.11 ruterima, i može poslužiti za prijenos raznih datoteka, ne samo audio i video. Maksimalna brzina je 7Gbps.

S druge strane, WirelessHD je stariji standard, dizajniran ekskluzivno za prijenos HD videa na kratke udaljenosti. Kao i WiGig radi na 60GHZ, i u verziji 1.1 može prenijeti do 28Gbps. Sastoji se od dva dijela, resivera i transmitera, koji mogu prenositi samo audio i video između izvora i primatelja. Uređaji koji koriste WirelessHD tehnologiju, isporučivat će se skupa sa resiverom i transmiterom, i radit će samo s tim uređajem. Napomenimo da je WirelessHD zakonom zaštićen proizvod, dok je WiGig IEEE standardiziran.

Obje navedene tehnologije pate od nekih nedostataka naslijeđenih zbog rada na 60GHz, koji ima problema sa zaprekama kao što su ljudi, zidovi, pregrade i slično. S jedne strane je potpuno razumljivo zašto iz HTC-a rade na novim bežičnim rješenjima, te zašto im je WiGig zanimljiva ideja. Naime, iako nešto manje brzine prijenosa, WiGig ima puno veće šanse biti standardan kroz nekoliko godina, odnosno lakše je i jednostavnije rješenje, bez potrebe za dodatnim uređajima (resiver i transmiter), a ujedno je i jeftinije. Vjerojatno će i sami headseti i uređaji koji će raditi preko ovakvih rutera ujedno biti i jeftiniji.

Za sada još nema detalja o razvoju tehnologije i stanju projekta ni od Intela ni od HTC-a, ali veseli što se HTC angažira na svim poljima vezanim za virtualnu realnost, te konstantno rade na napretku i razvoju same tehnologije. Zahvaljujući njihovim naporima i ulaganjima u softver, hardver i popratne tehnologije, već smo vidjeli napredak kroz razne gadgete i novotarije koje virtualnu realnost čine dostupnijom, jednostavnijom i kvalitetnijom.

Podijeli:

Ostavite komentar

Poprati:

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this