Muzeji u virtualnoj realnosti

Culex - Virtualna Stvarnost (VR) - Muzeji u virtualnoj realnosti

Prije nekoliko desetaka godina, odlazak u muzej zvučao je dosadno i stresno. Redovi ispred eksponata, gužva, buka nisu išli u korist muzeja. S vremenom, razne tehnologije omogućile su prilagodbu muzeja tržištu, oni su postali dostupniji i zanimljiviji. Danas, tehnologija virtualne realnosti uvodi revoluciju u muzeje, i daje im jedan potpuno novi oblik.

Ideja je da svatko uz pomoć seta virtualne realnosti, u svako doba i sa bilo koje lokacije može pristupiti i posjetiti muzej. To bi uvelike smanjilo redove, čekanje, a također muzeji širom svijeta postaju dostupni gdje god se nalazili.

Jedna takva ideja i projekt vodi se od strane Guggenheim Fondacije, koja skuplja, konzervira, te prikazuje modernu i konceptualnu umjetnost, istražuje razne kulture kroz poučne i edukativne suradnje. Iz Guggenheima kažu kako zahvaljujući trudu Googleovog kulturnog instituta, ljudi diljem svijeta imaju mogućnost vidjeti i kretati se Guggenheim muzejem, pozicionirati se gdje žele, simulirati različita iskustva koja muzej pruža, i sve to koristeći svoje računalo i Google Cardboard. Kako je muzej sniman i dokumentiran prilikom dana bez posjetitelja, korisnici virtualnog muzeja mogu uživati u miru i tišini, te praktički imaju muzej za sebe. Treba napomenuti kako u virtualnoj realnosti ne možete obići cijeli muzej, zbog autorskih prava određenih eksponata.

Virtualno iskustvo u muzeju bit će potpuno drukčije nego sama posjeta muzeju, ali smatraju da bi to trebala biti snaga ovakve vizije muzeja. Od nedavno surađuju sa Googleom, odnosno partneri su na Google Expeditions obrazovnoj platformi, te se nadaju kako će velik broj predavača i učenika biti u mogućnosti posjetiti virtualni muzej. Nakon Guggenheim zgrade i muzeja u New Yorku, veseli najava kako će još neki svjetski muzeji učiniti svoje prostore dostupnim putem virtualne realnosti.

Podijeli:

Ostavite komentar

Poprati:

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this