Recenzija: Google Street View na VR uređajima

Culex - Igre - Recenzija: Google Street View na VR uređajima

Kako VR uređaji polako preuzimaju svoj udio na tehnološkom tržištu, tako s vremenom do izražaja dolaze i sve mogućnosti ove nove i zanimljive tehnološke igračke. Jedna od njih je i Google Street View dostupan „širokim masama“.

Aplikacija naziva Street View VR dostupna je u beta verziji za HTC Vive uređaj. Kako developer pod nadimkom YoutopiaVR navodi, beta verzija je još u fazi razvoja i modifikacije, te na žalost još nema potporu za HTC Vive kontrolere, već se za navigaciju i kretanje po karti koristi tipkovnica i miš.

Kako navodi sam autor, verzija je još bugovita, ali se s njom da pristojno koristiti, te smo ju mi iz VR Osijek odlučili testirati. Aplikacija koju je potrebno skinuti veličine je nešto manje od 100 Mb, a za samu instalaciju i setup nije nam trebalo više od nekoliko minuta. Važno je napomenuti da ova aplikacija nije dostupna na Steamu, pa ju se mora posebno pokretati (ne kao ostale Vive/Steam aplikacije).

Prvo u oko upada dobra kvaliteta slike, te dobar osjećaj i prikaz na headsetu. Jedna od mogućnosti jest kontrola kvalitete prikaza, i to u stupnjevima od 1 do 4, gdje je 1 najniža kvaliteta slike, do 4 gdje je kvaliteta realna kao i na Google Street Viewu. Kako Vive kontroleri nemaju podršku za aplikaciju, koristimo se mišem i tipkovnicom što za sada smatramo nedostatkom. Dok je headset uključen, i aplikacija radi, sa desnom tipkom miša pozivamo mapu, koja nam se pokazuje na zaslonu. Zumiramo i odzumiramo „scroll“ kotačićem na mišu, a lijevom tipkom potvrđujemo lokaciju ili ju mijenjamo. Ovaj dio aplikacije radi relativno dobro, iako se nekada zna „oglušiti“ o zadanu naredbu (premještanje na drugo mjesto, sporiji odaziv).

Zanimljivo je to što možete uključiti timelapse mod, dakle u mogućnosti ste izabrati početnu i završnu točku, te pogledati željenu rutu bez potrebe da se „sami krećete“. Kvaliteta i rad ove mogućnosti su zadovoljavajući, iako nam se slide show timelapsea čini pomalo prebrz, čak i kada u opcijama smanjimo brzinu na najmanju moguću. Također primjetili smo da ruta timelapsea katkada odstupa od one koju ste zadali.

Unutar aplikacije možemo korigirati i veličinu „koraka“ odnosno skoka unutar mape. Krećemo se pomoću tipke „W“, i to u smjeru u kojem naš headset trenutno gleda.

Uz testiranje aplikacije na Google Street Viewu, pokušali smo nešto slično dobiti i sa „instantview“ platformom, međutim nismo mogli dobiti realan 360 prikaz kakav se dobije korištenjem StreetView VR aplikacije, već samo prikaz na virtual desktopu.

U svakom slučaju, zanimljiva aplikacija, iako ima još podosta mjesta za proširenja i dosta stvari bi trebalo doraditi, ali za jednu besplatnu aplikaciju razvijanu od pojedinca više nemamo pravo niti zahtjevati.

Ako i sami želite probati posjetite nas u poslovnici VR Osijek, gdje možete testirati kako izgledaju lokacije diljem svijeta iz Google Street View na HTC VIVE uređajima virtualne realnosti ili možete i sami probati slijedeći upute: https://www.reddit.com/r/Vive/comments/4212lt/streetview_vr_is_now_available_on_vive/

Kada pričamo o zanimljivostima i razvoju VR tehnologije, naročito o StreetViewu, ne može se ne spomenuti Britanca Aarona Puzey-a, koji jeprevezao 1500 km biciklom prekoBritanije iz udobnosti svog doma. Dakle Aaron, rekreativni biciklist, došao je na ideju da spoji svoj galaxy gear sa sobnim biciklom, kako bi ovaj mogao pratiti kretanje te se u virtualnoj realnosti prevezao sa jednog na drugi kraj Britanije. I sam kaže kako još ima mjesta za razvoj, i kako je sam morao modificirati neke detalje kako bi sve radilo kako treba, no vjerujemo da je svakako zanimljivo iskustvo.

Podijeli:

Ostavite komentar

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this