Tehnologija za bežičnu virtualnu realnost

Culex - Znanost - Tehnologija za bežičnu virtualnu realnost

Posljednjih mjeseci svjedoci smo sve veće prisutnosti virtualne realnosti u svakodnevnom životu. Svakim danom na tržištu su dostupni novi modeli ili novi dodatci za setove virtualne realnosti, ali od samog početka jedan od najvećih problema jesu kablovi koji su potrebni za komunikaciju između headseta i matičnog računala na koje je isti spojen.

Istraživači sa Massachusetts Institute of Technology (MIT), predstavili su prototip proizvoda, za kojega kažu kako će omogućiti bežično korištenje setova virtualne realnosti. Ovaj sistem, nazvan MoVR, omogućuje nesmetanu, bežičnu komunikaciju s prijenosom podataka od nekoliko gigabita po sekundi, koristeći visoko frekvencijske radio signale.

Izazovi stvaranja bežičnog VR seta ima dvije glavne problematične karakteristike. Prvo je to da dodavanje baterije na headset povećava njegovu težinu i grijanje, te zahtjeva često punjenje. Također je potrebna vrlo visoka i brza razmjena podataka kako bi kvaliteta slike koja dolazi s računala na headset bila zadovoljavajuća.

Stručnjaci s MIT odjela „Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory“ (CSAIL) koriste radiovalove visoke frekvencije, tzv. „Milimetarske valove“, tehnologiju koja će biti implementirana u nove generacije 5G pametnih telefona.

Istraživanja se provode na HTC Vive headsetu, jednim od najpopularnijih danas na tržištu, ali tehnologija će raditi i sa ostalim „high-end“ headsetovima. Najveći izazov je postići brzinu veću od 6Gbps, koliko je potrebno za nesmetan rad dok se korisnik kreće u prostoru, što trenutno nije moguće postići ni sa jednom široko dostupnom tehnologijom.

Nedostatak ove tehnologije jest to što linija radio valova ne smije biti prekinuta, odnosno, headset i računalo moraju se „vidjeti“ cijelo vrijeme. Ovaj problem rješava se uz pomoć „pametnih ogledala“, koja su se pokazala kao trenutno najbolje rješenje. Kako je tehnologija još u razvoju predstoji nam čekati još neko vrijeme dok tehnologija ne uđe u široku upotrebu.

Podijeli:

Ostavite komentar

Poprati:

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this