Nova generacija baznih stanica donosi smanjenje cijena

Culex - Culex - Nova generacija baznih stanica donosi smanjenje cijena

Valve nastavlja unapređivati dizajn „Lighthouse“ baznih stanica, i lasera krucijalnih za SteamVR sistem praćenja. Očekuje se da u budućnosti budu znatno pojednostavljeni, smanjene veličine i razine buke, i ono najvažnije niže cijene.

Virtualna realnost je sjajna, ali i dalje skupa. Dok se cijene značajno ne smanje, iskustva kakva pružaHTC Vive headset neće postati „mainstream“ kao npr. upotreba pametnih telefona. Ali, kao i kod pametnih telefona, vrlo je izvjesno smanjenje cijene kako tržište i sami headseti „stare“.

Valveov Steam VR sistem praćenja, koji je korišten od HTC Vive konzole, koristi par laserskih baznih stanica. Svaka stanica sastoji se od motora, lasera, LED dioda i elektronike koja kontrolira cijeli sklop. S cijenom koštanja od oko 134 dolara, ovo je poslije headseta, najskuplja komponenta u HTC Vive kompletu, a za funkcioniranje su potrebne dvije stanice.

Stoga ima smisla kada se Valve fokusira na dizajniranje novih baznih stanica, koje bi bile jednostavnije i cijenom pristupačnije. Kompanija je prije mjesec dana najavila budući dizajn stanica, te značajno smanjenje cijene. Za sada svaka bazna stanica koristi dva motora koja „bacaju“ laserske linije unutar područja za praćenje (x i y osi). Svaki motor također treba svoju lasersku diodu, optiku, kontroler motora, osovinu i td.

Valveovi inženjeri najavili su mogućnost da se dobije dvije osi uz pomoć samo jednog rotirajućeg motora. Ključno je generiranje V oblika laserskih zraka sa dvije linije od istog motora, umjesto x,y oblika kao što je do sada bio slučaj. To znači da bi se jedan motor i njegove komponente mogle potpuno ukloniti te bi bazna stanica bila jeftinija i manja. Iz Valvea smatraju kako će uz pomoć nove tehnologije sama kalibracija i praćenje biti poboljšano i znatno pojednostavljeno. Uz ove nove bazne stanice dolazi i potpuno novi čip za praćenje, koji je jeftiniji i manji od prethodnog ali boljih svojstava praćenja.

Još uvijek nije poznato hoće li HTC početi isporučivati nove bazne stanice u kompletu sa postojećim HTC Vive kompletima ili će čekati na drugu generaciju headseta. Također nije poznato koliko bi pojeftinjenje donijele nove bazne stanice. Prema nekim izračunima HTC Vive headset trebao bi umjesto 800 dolara koštati oko 650 dolara, što je pojeftinjenje od oko 20%.

Podijeli:

Ostavite komentar

Poprati:

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this