Umjetna inteligencija i 5G mijenjaju svijet

Culex - Tehnologija - Umjetna inteligencija i 5G mijenjaju svijet
SIGN CES 2019

CES 2019. – Početkom svake godine pozornost tehnološki osvještenog dijela svjetske populacije okreće prema CES sajmu u Las Vegasu. Najveći svjetski sajam inovacija kroz 4 je dana demonstrirao raznovrstan skup tehnologija kroz čije ćemo perspektive promatrati svijet tijekom 2019.

180,000 posjetitelja imali su priliku među prvima isprobati gadgete koji će nam u skorom vremenu postati dio svakodnevice. Proizvode je predstavilo više od 4500 izlagača, od globalnih brendova do uzbudljivih start-up vizija, čijim vizijama svijet još uvijek bruji i šuška.

“CES predstavlja snagu inovacije u borbi sa problemima globalnih razmjera, kao i konstantnoj težnji za unaprijeđenjem i pojednostavljivanjem svakodnevnih životnih procesa. Strast, ideje i poslovne veze koje se ostvare na CES-u čine ga najvažnijim globalnim tech događajem – te najinspirativnijim tjednom u godini.” – Gary Shapiro, predsjednik udruge CTA

CES 2019.: Međunarodna inovacijska lista

U programu Keynote stagea  sudjelovali su neki od najvećih subjekata na tehnološkom tržištu poput AMD, IBM, LG, AT&T Communications i Verizona. Udruga iza CES-a, Customer Technology Association (CTA) objavila je Međunarodnu inovacijsku listu rezultata 2019.. Na listi države su rangirane prema kvaliteti podrške inovacijama.

CTA je najavila ulaganje od 10 milijuna dolara u fondove i tvrtke fokusirane na manje zastupljene i ranjivije skupine u svijetu startupa i poduzetnika (žene, ljudi iz nerazvijenih područja). Također, predstavljena je i knjiga Ninja Future koja istražuje i opisuje znanja i kompetencije potrebne za opstanak u kompetititvnoj i sve brže transformiranoj budućnosti.

5G: Dostupan svima

Ovogodišnji CES bio je prvi stručni sajam na kojem je predstavljen kompletan 5G ekosustav. Osnova i budućnost prijevoza i smart gradova, virtualne i proširene stvarnosti, redefinirane sportske i turističke industrije, međuljudske komunikacije i globalnog napretka. Čini se kako će sam kraj desetljeća započeti virtualnu revoluciju putem mreža 5. generacije, dok će puna funckcionalnost sustava zaživjeti tijekom 2020.godine.

“5G će promijeniti sve! 5G je ispunjenje vizije beskonačnog potencijala kakav nismo vidjeli od nastanka bežićne tehnologije.” – Hans Vestberg, izvršni direktor, Verizon

Rani testovi 5G brzina prijenosa pokazali su značajano unaprijeđenje o odnosu na 4G LTE, no ipak nisu dostignute zamišljene brojke. Kao i kod mnogih drugih tehnoloških dostignuća sinergija i stabilnost sustava će biti dostignute kroz određeno vrijeme.

Većina globalnih proizvođača elektronike najavila je projekte i proizvode usko povezane i namijenjene korištenju najnovijih tehnologija koje će promijeniti način na koji živimo. Iako proizvođači i distributeri teže prijelazu “u jednom danu”, povratna informacija i otvorena suradnja svih zainteresiranih dionika tržišta nužni su za zdrav razvoj 5G-a.

Širenje umjetne inteligencije (AI)

Uz razvoj 5G mreža, nezaobilazan faktor 4. industrijske (r)evolucije je stasanje Umjetne inteligencije (AI). Njezino širenje utjecat će na svaki aspekt naših života, iznova dokazujući kako su podaci i informacije najvrijedniji resurs koji posjedujemo. Kroz super brzu analizu ulaznih podataka iz 5G mreže, umjetna inteligencija omogućit će revoluciju načina života na dnevnoj bazi.

Poduzeća iz svakog dijela gospodarstva otkrivale su nova rješenja kreirajući individualizirane i prilagođene proizvode prema krajnjem tržištu. Umjetna inteligencija tako će uskoro pružati potporu funkcioniranju smart gradova, sportske tehnologije, transporta i prijevoza, zdravlja i dijagnostike, robotike, marketinga. A to je tek početak.

Implementacija proširene stvarnosti (XR)

Ovogodišnje izdanje također je predstavilo najveći pojedinačni skok u ponudi proizvoda i usluga temeljenih na produženoj stvarnosti (XR). Pozitivne reakcije publike nisu se odnosile na headsetove, koliko na količinu raznovrsnog sadržaja dostupnog za istraživanje u virtualnom svijetu.

Predstavljeni 8K ekrani dižu vizualnu prezentaciju na novu razinu, dok većina headsetova ne može prikazati rezoluciju veću od 720p. Tehnologiju u ovom trenutku spašava sadržaj koji pruža potpuno drugačije osjetilno iskustvo od svijeta u kojem se nalazimo.

Iako s virtualnom realnošću prelazimo u novi svijet, iskustvo je daleko od antisocijalnog. Uspješne implementacije društvenog VR sadržaja poput NextVR prezentacije NBA Digital Game. Mogućnost virtualne posjete NBA utakmicama i susret s poznanicima i širim publikom društvenih mreža je iskustvo koje mijenja pravila.

S komercijalne strane, Virtualna tehnologija ima potencijalnu primjenu u neograničenom broju aplikacija. No nedostajao je pravi okidač koji će potaknuti krajnjeg korisnika na kupnju opreme. S ovogodišnjim CES-om, taj je trenutak malo bliže.

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this