Virtualna realnost u rehabilitaciji zatvorenika

Culex - Virtualna Stvarnost (VR) - Virtualna realnost u rehabilitaciji zatvorenika

Koncept rehabilitacije zatvorenika jest temeljni dio zatvorskog sistema, naročito u SAD-u. U idealnom slučaju zatvorenici bi bili educirani i rehabilitirani prije povratka u društvo i zajednicu. Cilj je da zatvorenici uvide gdje su u svom putu pogriješili, te ih povesti u bolju budućnost i za njih i za zajednicu.

Realnost je na žalost značajno drukčija. Većina osuđenih kriminalaca ponovno prekrše zakon. Po nekim istraživanjima američkog pravosudnog sustava, od 400 000 bivših zatvorenika, oko 75% bilo je ponovno uhićeno. Također, u svijetu postoji oko 10,5 milijuna zatvorenika, od čega je oko 2,2 milijuna u SAD-u. Rastuća zatvorska populacija postaje problem, kao i trenutni oblici rehabilitacije, koji ne daju željene rezultate. Ovdje se postavlja pitanje može li virtualna realnost pomoći.

„U Virtual Rehab-u razvijamo moćan alat koji će rehabilitirati umjesto samo kazniti osobu“ kaže Dr. Raji Wahidy, CEO Virtual Rehab-a. „Vjerujemo da tjeranje djeteta u kut ne uči kako da postane bolja osoba, već kako da ne bude uhvaćen.“

Kroz upotrebu kombinacije edukativnih sadržaja, simulacija, ispravljačkih programa, građenja vještina i mnogih drugih sadržaja, inicijativa je dizajnirana kako bi bila dalekosežna i efektna. Već smo vidjeli primjenu VR-a u slučajevima beskućnika, abortusa, kućnog nasilja te kako razne simulacije izazivaju prave emocije. Uporaba u zatvorskom sistemu već je pokazala rezultate u nekim slučajevima, a Virtual Rehab pomaže iskoristiti puni potencijal.

Kako kaže dr. Wahidy, „svaka osoba zaslužuje drugu priliku, kao i zatvorenici. U stvari, oni su jedna od skupina kojima je pomoć i potpora najviše potrebna, kako bi postali bolji građani nakon izlaska na slobodu. Ovo se najbolje može postići kroz rehabilitacijske programe koji će ih pripremiti za život u pozitivnom smjeru nakon izlaska, umjesto da opet budu uhićeni.“

Da bi razumjeli kako Virtual Rehab cilja popraviti stvari, važno je imati uvid u trenutnu situaciju. Trenutni napori su uglavnom monotoni, spori, zastarjeli  i dosadni. „Kao školarci i studenti, svjedočili smo dosadi sjedenja u školskim klupama. Vidjeli smo da gradivo i znanje usvajamo najbolje na praktičnoj ili laboratorijskoj nastavi. Na žalost, zatvorenicima je sjedenje u sobi sa psihijatrom koji im govori gdje su pogriješili svakodnevica, a nije uvijek najbolji način za postizanje cilja.“

Ovdje VR može pokazati svoj puni potencijal. Umjesto sjedenja s terapeutom,  osobe mogu imati različita iskustva. Mogu npr. vidjeti događaje iz žrtvine perspektive, mogu naučiti akcijske i životne vještine koje bi im mogle pomoći nakon izlaska. Pretpostavka je da sjedenje i čitanje ili slušanje jednostavno ne mogu imati efekta kao pokretanje i osjećaj kao da stvarno rade na nečemu. U virtualnoj realnosti pred zatvorenike možemo staviti razne zadatke i radnje koje će imati znatno više efekta, te svakako dati upečatljiviju pouku.

Dr. Wahidy kaže kako je ideja naišla na pozitivne kritike iz vlade i ljudi iz zatvorskog sektora. Proizvod je još u fazi razvoja, i na tržište bi trebao sredinom sljedeće godine.

Podijeli:

Ostavite komentar

Poprati:

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this