HTC pokreće Vive Studios za razvoj i izdavanje VR igara

Culex - Igre - HTC pokreće Vive Studios za razvoj i izdavanje VR igara

HTC je najavio kako pokreću internu razvojnu i izdavačku grupu nazvanu Vive Studios. Na principu Oculusovog vlastitog pokušaja „Oculus Studiosa“, HTC je formirao vlastiti VR studio i izdavačku grupu. Kao i ostali interni studiji, Vive Studios planira i kreirati sadržaje ali i surađivati sa vanjskim studijima na izdavanju, marketingu i financiranju.

„Uzbuđeni smo što zvanično pokrećemo Vive Studios, kao novi stup HTC-ove inicijative da osigura konstantan rast VR-a“ kaže Joel Brenton dopredsjednik sadržaja za HTC Vive. „Cilj Vive Studios-a je da podrži i otkrije developerske talente i pomogne kreirati sadržaj koji će konstantno pomicati granice i vrste iskustava koje virtualna realnost može pružiti. VR ekosistem treba konstantan protok zanimljivih iskustava i AAA sadržaja koji mogu pomoći širenje naše publike“, dodao je.

Dok je HTC-ov partner u virtualnoj realnosti, Valve, preuzeo vodeću ulogu u distribuiranju VR sadržaja na SteamVR, kompanija nije predstavila značajne VR investicije kakve smo vidjeli od Oculusa i Facebooka. Oculus ima manju bazu VR sadržaja na svojoj platformi, ali stječe se dojam, kvalitetnijeg i smislenijeg nego na Steam VR platformi.

Sada se čini kako HTC nastoji to promijeniti. Kompanija je podržala developere VR sadržaja kroz nekoliko ostalih inicijativa, ali čini se da su neke investicije kao npr. “Vive X accelerator” više fokusirane na startupe i istraživanja nego na izdavanje sadržaja. Vive Studios trebao bi imati funkciju podržavanja developera za igre i aplikacije koji bi stvarali visokokvalitetne sadržaje virtualne realnosti.

Dok je Oculus primarno fokusiran na gaming sadržaje, HTC ističe kako će raditi na razvoju iz više sadržajnih kategorija. Iz kompanije kažu kako stvaraju sadržaj za sve ključne kategorije VR-a uključujući i igre, edukaciju, kinematografiju, dizajn, sport, kao i različite alate koji mogu unaprijediti područja kao što su mediji, maloprodaja, zdravstvo, zabavni centri i slično.

Podijeli:

Ostavite komentar

Poprati:

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this