Minimalne potrebne karakteristike Daydream-ready telefona

Culex - Virtualna Stvarnost (VR) - Minimalne potrebne karakteristike Daydream-ready telefona

Posljednji „Compatibility Definition Document“ za Android sadržava novu sekciju koja specificira zahtjeve za „daydream-ready“ telefon. Daydream VR je Googleova nova visokokvalitetna platforma, građena direktno za Android, ali radi samo sa posebno dizajniranim telefonima.

Za svaku bitnu verziju Android sustava, unazad sve do 2009. i „Donut“ (1.6), Google osigurava Compatibility Definition Document (CDD), koji mora biti striktno ispoštovan. Prema njihovim riječima: „Kada razmatramo kompatibilnost sa Androidom, implementacije na uređajima moraju poštovati zahtjeve koje su predstavljene u CD-u“.

Posljednja Android verzija „Nougat“ (7.0/7.1) koja se počela isporučivati sa Nexus uređajima u kolovozu, dolazi instaliran i na novim Google Pixel telefonima, a na dobrom je putu da bude kompatibilan i sa drugim uređajima tijekom sljedećih mjeseci. Najbitnije obilježje Nougata jest podrška i kompatibilnost Daydream VR aplikacije. Daydream View headset koji je odnedavno na tržištu nailazi na pozitivne kritike, te se nalazi uz bok Samsung Gear VR headsetom kao visokokvalitetno VR mobilno rješenje.

Iz novog CDD-a možemo iščitati hardverske zahtjeve za Daydream. Oni sadrže neke ključne karakteristike displeja. Najmanja rezolucija trebala bi biti 1080p, ali se preporuča 1440p ili više, ekran bi trebao biti veličine između 4.7 i 6 inča. Uređaj mora isporučivati 60 Hz u VR modu rada, a izmjena pixela crno-bijelo i bijelo-crno mora biti 3ms ili manje.

Što se tiče procesora, uređaj mora imati najmanje dvije jezgre, također, jedna jezgra mora biti predodređena samo za VR aplikacije, ne dopuštajući drugim procesima da se odvijaju na njoj (osim aplikacija i instalacija potrebnih za rad VR moda). Kada govorimo o renderiranju, uređaj mora podržavati OpenGL ES 3.2 i Vulkan Hardware Level 0, te bi bilo preporučljivo da podržava VH Level 1.

Preostaje vidjeti hoće li se proizvođači Android uređaja bazirati na potrebnim karakteristikama zaDaydream podršku. U interesu Googlea je da proizvođači počnu proizvoditi takve telefone, te da oni postanu dostupni širokoj populaciji, kako bi se VR još više širio. Također, predstoji nam vidjeti i kako će se s vremenom mijenjati karakteristike potrebne za prikaz VR sadržaja na Daydream platformi.

Podijeli:

Ostavite komentar

Poprati:

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this