XR / VR / AR / MR – U čemu se razlikuju?

Culex - Tehnologija - XR / VR / AR / MR – U čemu se razlikuju?
Culex XR VR MR AR

U današnje vrijeme, nova brzo rastuća tehnologija veže uz sebe akronime kao što su: VR; Virtualna stvarnost (Eng. Virtual Reality), AR; Proširena stvarnost (Eng. Augmented Reality), MR; Mješana stvarnost (Eng. Mixed Reality), XR; Produžena Stvarnost (Eng. Extended Reality), iako još za XR nismo naišli na hrvatski naziv, Produžena Stvarnost nam se činio logičnim odabirom prijevoda za ovaj članak.

Važno je razumijeti da ove tehnologije dolaze iz različitih izvora i zapravo izvršavaju različite funkcije. Na primjer, 3D objekti i AI; Umjetna inteligencija (Eng. Artifical intelligence) su važni za svaku od navedenih tehnologija. U daljnem nastavku članka ćemo objasniti značenje pojedinog akronima.

Virtualna Stvarnost (VR)

Vritualna Stvarnost (VR) je uranjauće iskustvo također zvano i računalno-simulirana stvarnost (Eng. Computer-simulated reality). Ona se oslanja na računalne tehnologije koristeći posebnu naglavnu kacigu (Eng. Headset) u kojoj se nalaze dva ekrana s zaslonima od tekućih kristala kako bi generirala realistične slike, zvukove i druge osjete koji repliciraju pravu stvarnost ili stvaraju virtualni svijet. Pravi VR okoliš će uključiti svih 5 osjetila (Okus, Vid, Miris, Dodir, Zvuk), no bitno je reći da to nije uvijek moguće. Večina današnjih VR sustava se oslanjaju na zvuk i sliku kako bi prenjeli virtualno iskustvo što je u večini slučajeva dovoljno.

Danas je lako reći da je VR dobro ustanovljena tehnologija koju možemo svrstati pod tehnologije stvarnosti (Eng. reality-tech). Nakon već više godina stjecanja popularnosti u igračoj industriji, sve više viđamo ovu tehnologiju kako se pojavljuje u druge svrhe i više praktične aplikacije. Tržište i industrija su i dalje uzbuđeni oko ove tehnologije i njenog danjeg napretka koji je očekivan u skoroj budućnosti.

 

Proširena Stvarnost (AR)

Proširena Stvarnost (AR) koristi se uživo, direktan ili indirektan pogled na stvarni fizički svijet čiji su elementi prošireni (ili nadodani) pomoću senzora i računalno generirane grafike, video-a, zvuka ili GPS podataka. S obzirom da je AR tehnologija povrh našeg svijeta, samim time omogućuje toliko slobode koliko je imamo u stvarnom životu. AR spaja vašu postojeću stvarnost i na nju se nadodaje koristeći neku vrstu uređaja (Mobitel, Tablet i razni drugi uređaji). Mobiteli i Tableti su najpopularniji mediji AR tehnologije trenutno, kroz kameru, aplikacija stvara sloj digitalnog sadržaja u okolinu. AR se također koristi s prilagođenim naglavnim kacigama (Eng. Headset).

 

Mješana Stvarnost (MR)

Mješana Stvarnost (MR) ponekad nazvana i hibridna stvarnost (Eng. Hybrid Reality), je zapravo spajanje stvarnog i virtualnog svijeta kako bi se stvorila nova okolina i vizualizacije gdje fizički i digitalni objekti koegzistiraju te su interaktivni u stvarnom vremenu. To bi značilo; slikovito izlaganje unutar stvarnog prostora na takav način da je s novim slikovitim izlaganjem moguće ostvariti interakciju, do neke granice, s onim što je u realnom svijetu kakvog poznajemo. Ključna karakteristika MR-a je reakcija sadržaja stvarnog svijeta s sintetskim sadržajem u stvarnom vremenu.

 

Produžena Stvarnost (XR)

Produžena Stvarnost (XR) je novo dodani pojam u riječniku tehničkih izraza. Trenutno, samo je nekolicina ljudi svjesno XR-a. Produžena Stvarnost (XR) se odnosi na sve, stvarno-virtualno spojene okoline i ljudsko-mehaničke interakcije generirane od strane računalne tehnologije i nosećih artikala (Eng. Wearables). Produžena stvarnost (XR) uključuje sve opisne forme kao što su Proširena Stvarnost (AR), Virtualna Stvarnost (VR), Mješana Stvarnost (MR). Drugim riječima, XR se može smatrati poput kišobrana koji objedinuje sve tri stvarnosti (AR, VR, MR) zajedno pod jednim pojmom, stvarajući manju zbunjenost javnosti i krajnjeg korisnika. Produžena Stvarnost (XR) pruža širok izbor i veliki broj nivoa u virtualnosti s djelomičnim senzorskim ulazima pa sve do uranjajuće virtualnosti.

Kroz par godina u prošlosti smo razgovarali o AR, VR i MR tehnologijama, no u nadolazećim godinama ćemo vjerovatno pričati o XR tehnologiji.

Sažetak: 

VR uranja ljude u potpuno virtualno okruženje; AR stvara sloj digitalnog sadržaja preko okoline, no ne može stvoriti interakciju s okolinom; MR je spoj virtualne stvarnosti i prave stvarnosti, stvara virtualne objekte koji mogu komunicirati s okolinom iz stvarnog svijeta. XR spaja sve tri stvarnosti (AR, VR, MR) pod jednim pojmom, XR.

XR je budućnost; Industrija, Inžinjerstvo, Prodaja, Zdravstvo, Edukacija, Vojska, Zabava, Hitni slučajevi, Marketing i puno, puno više.

Podijeli:

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this